2012. október 3., szerda

Kristálylámpa házilag

Azok, akik hozzám hasonlóan nehezen viselik a sötét téli napokat, minden lehetőséget megragadnak, hogy fényesebbé, színesebbé tegyék az otthonukat. Ezt az egyszerű és nagyszerű ötletet az üresen álló gömbakváriumom, és a  buszmegállókban való hosszas ácsorgások ihlették.

Ezer színben csillog-villog

 A hozzávalók:

1. Egy nagyobb üvegedény: 10 literes dunsztosüveg, szép formájú, üres gömbakvárium, bármilyen otthon fellelhető, neked tetsző üveg.

Szuper lehet egy üres gömbakvárium


2. Egy tekercs karácsonyfaizzó: A lehető legegyszerűbb, az enyém az egyébként karácsonyfán lógó tgazdaságos. Ha kifejezetten ehhez veszel, vagy több van otthon, érdemes olyat választani, ahol fehér vagy átlátszó borítású a vezeték, azzal még szebben mutat. A poszt szellemiségének megfelelően azonban én abból készítem el a tárgyakat, ami otthon van, így ehhez sem vettem külön semmit.



A lehető legegyszerűbb karácsonyfaizzó is megteszi


3. Apróra tört vastag/biztonsági üveg: ezt talán a legnehezebb beszerezni. Szélvédősnél, üvegesnél egyéb ehhez hasonló helyeken érdemes érdeklődni, én a lehető legprosztóbb megoldással éltem: megkértem az ismerősöket, hogy járjanak nyitott szemmel, és azonnal jelentsék, ha valahol betört üvegű buszmegállót látnak. A fedett megállók reklámplakátjait takaró üvegek ugyanis tökéletesek erre a célra. Így az én lámpám végül abból a zacskó üvegszilánkból készült, amit egy kedves barátom söpört össze nekem valahol. :) Szeretném itt megjegyezni, hogy sima, vékony üveg szilánkjaival ne próbálkozzon senki, mert orvosi ügyelet lesz a vége! Az ugyanis hosszú, hegyes, és főképp nagyon éles darabokra törik, míg ez apró, kásaszerű kavicsokra, amibe akár puszta kézzel is bele lehet markolni sérülés nélkül.
(Akinek van jó ötlete a beszerzésre, ne habozzon megosztani velünk megjegyzésben! :)

Kavicsosra törött üveg


Az elkészítés:

Az üvegszilánkokat, ha kell, mossuk át, és nagyon alaposan szárítsuk meg. A megtöltendő üveget szintén szépen tisztítsuk ki, mert a fény miatt minden piszok meglátszik rajta.

Tegyünk szilánkot az üveg aljára, és kezdjük el beletekerni az izzót

Töltsünk egy kevés üvegszilánkot az üveg aljára, és kezdjük el beletekerni az izzófüzért. Erre öntsünk egy újabb adag szilánkot, majd ismét tegyünk egy kört az izzókkal, egészen addig, míg az utolsó izzó is bele nem került az üvegbe. (Legtöbb füzéren még marad egy hosszú, izzómentes vezetékrész, ezt természetesen ki kell vezetni az üvegből!) Az üvegszilánkot úgy osszuk be, hogy a végén az egész tetejére maradjon még egy adag, hogy befedje az utolsó kört is!

A végén az üveg oldalán vezessük majd el a maradék vezetéket

Ezután keressünk megfelelő helyet a lámpánknak, és és élvezzük a ragyogást! :)





Az ötlet számtalan variációban elkészíthető egy- és többszínű, villogó izzókkal, színes üvegben, üvegkavicsokkal stb.

Te is megcsináltad? Küldj egy fotót ide: nibiruekszer@gmail.com !




1 megjegyzés: